בעיקרון, אפשר להשיג כאן עיתונים באנגלית. אני כותב "בעיקרון" בגלל שזו לא האנגלית שלמדתם בבית הספר ואלו לא החדשות שקראתם בידיעות או מעריב. ההיגיון ההפכפך והושנה מאד של הודו חודר גם למקום הקלאסי הזה והופך אותו לשונה ומקורי. בסדרת פוסטים אלו, אנסה לתת לכם לטעום קצת מהניחוח המקומי של תקשורת המונים.

ישנם מספר רב של עיתונים בינלאומיים המופצים ברחבי הודו באנגלית. החל מהטיימס, וכלה בהרלד. לכולם מהדורה ארצית (כלל הודו) והמון מהדורות מקומיות לכל מדינה. המחיר שלהם דומה לזה של עיתון בישראל – רק ברופי. כלומר – פי 10 פחות. העיתון מגיע במתכונת עיתוני סופשבוע גם באמצע השבוע, גדול מאד וללא סיכות שיחזיקו אותו מחובר. האנגלית בעיתונים היא עוד אחת מהשאריות של המנדט הבריטי שם. היא מסובכת, גבוהה מאד ומתחכמת. לא משהו שישראלי, אפילו עם ציון טוב בחמש יחידות בגרות באנגלית, יכול להבין בקלות.
את העיתונים עדיין מוכרים בפינות רחוב וקיוסקים. ברכבת ניתן להשיג עותקים ממוכרים שעולים עליה, אם כי גם שם יש עיתון שמחולק חינם וכתוב ברמה גבוהה. העיתון של הרכבת מחולק לנוסעים במחלקות היקרות והוא שווה ברמתו לעיתונים החשובים שניתן לקנות.
כמו הטיול עצמו, אין טוב ממראה עיניים. מעט ממה שאוכל לכתוב יוכל להעביר את החוויה במלואה. אנסה להביא כמה דוגמאות שמראות את האבסורד הקיומי כאן ואת האווירה הכללית במדינה. בהרבה מהסיפורים צריך לקרוא עמוק לתוך השורות כדי למצוא את הסיפור האמיתי.
1. שר החינוך של פונדיצ'רי, קבלן בניין צעיר לשעבר בן 34, ניגש לבחינת הבגרות שלו באוגוסט האחרון. בזמן התיכון הוא נכשל בבחינה, ולאחר מכן עבר לעבוד עם אחיו בעסקי הבניין. הזמן עבר, ואיש העסקים פנה לפוליטיקה והתקדם בה עד שהגיע למשרה הרמה. לאחר שהתגלה ששיקר ברזומה שלו, הוא נאלץ להירשם לבחינה בבית הספר הישן שלו.
אם זה לא מספיק, כמה ימים לאחר בחינה הוא מואשם ע"י הרשויות שניסה לרמות בה. הטענה היא שהוא שלח מישהו לבצע אותה במקומו.
2. קצינה לשעבר בחיל האויר התאבדה בביתה. הסיפור לא נשמע מעניין, אבל הוא העלה בי לא מעט חשדות. הפרטים שהופיעו בהינדוסטן טיימס נראו לי תואמים להרבה סרטי שחיתות שראיתי בעבר. ואלו הפרטים:
לפני כחמש שנים הקצינה הגישה תלונה על הטרדה מינית ע"י המפקד (הבכיר) שלה למשטרה הצבאית. לאחר שהתלונה נדחתה, היא עצמה הואשמה ע"י אותו בית משפט במספר עבירות חמורות כמו מעילה, אי ציות לפקודה ועוד, ופוטרה מתפקידה ומהצבא.
לעצם המוות: לאחר כמה שנים מהמקרה בצבא, היא התאוששה ומצאה עבודה טובה בעיר בנגלור (עיר ההיטק של הודו). בדרכה לעבודה שם, היא היתה אמורה להישאר יום אחד אצל קרובים. הקרובים נסעו לטייל במקום אחר, וכשחזרו ראו את הדלת סגורה. הם הלכו לישון אצל השכנים ורק למחרת בבוקר ניסו לדפוק על הדלת ולראות מה קורה. מכשלא ענתה להם פנו למשטרה וזו פרצה את הדלת וגילתה את ההתאבדות.
3. קצת חדשות בינלאומיות: בהוואי הוחלט להכניס את הגלישה כמקצוע בבתי ספר תיכוניים. המקצוע, שבהוואי הוא דרך חיים, יהיה מעתה שיעור פורמלי לחלוטין וניתן יהיה להיבחן בו בבחינות בגרות.
לדברי המומחים, הספורט ילמד את הנוער מהי התמדה, ניהול זמן ועוד.
4. המאבק של האנה האזארה ממשיך : השחיתות בהודו היא עצומה. בכל פינה ופינה אפשר לשמוע סיפורים על אנשי ממשל שהתעשרו או אנשי עסקים שנתפסו כש"שימנו" את המערכת או יותר גרוע מכך. לפני זמן קצר, החל לפעול אזרח בשם האזארה למיגור השחיתות. הקצין לשעבר בצבא נחשב היום בהודו כ"גנדי השני", והוא מוערץ ע"י ההמונים. הפעילות שלו היא לא למטרה פוליטית או אחרת אלא למיגור השחיתות בלבד. הוא אדם צנוע וישר וההמונים נוהרים אחריו. הוא נכלא כבר מספר פעמים בטוענות שונות, אבל זה רק העצים את ההילה מסביבו.
המטרה הספציפית שלו ושל הצוות שלו כרגע היא העברה של חוק הנוגע למבקר המדינה של הודו. כיום, לא ניתן לחקור או לתבוע בכירים בממשל, והמטרה העיקרית של החוק היא לאפשר את זה.
לקריאה נוספת של הסיפור המדהים הזה אתם מוזמנים להיכנס לבלוג של תומר פריסקו.
ישנם אינספור סיפורים שונים, מיוחדים ומצחיקים בעיתונות ההודית, אשתדל להביא מהם עוד בפוסטים הבאים. אתם מוזמנים לכתוב לי על אילו תחומים יענין אתכם לשמוע. האם תרצו לדעת על מדור הספורט, בו הקריקט שווה בגודלו והשפעתו לכדורגל הישראלי? האם לסקר רכילות מקומית (כמו הסיפור של ההודית שגרה בלונדון והתחתנה עם אישה והשערוריה שזה יצר)? אולי מדורי אופנה? אני מחכה.